Personatges il·lustres

FRANCESC CAULA i VEGAS (Osuna 1887 – Barcelona 1973)

Va nèixer l’any 1887 a Osuna. Va realitzar estudis de dret, no obstant durant la major part de la seva vida es dedicà a la investigació històrica de diferents fonts documentals relacionades amb la comarca de la Garrotxa i el municipi de Sant Joan les Fonts, localitat on va viure un temps.

Per a la seva recerca va consultar una gran quantitat de fonts documentals en arxius locals i particulars, amb els que va elaborar algunes de les obres més importants que s’han escrit d’aquest municipi. Les parròquies i comuns de Santa Eulàlia de Begudà i Sant Joan les Fonts i El règim senyorial són dos exemples del treball realitzat per Caula, llibres que esdevenen un material imprescindible per a conèixer la història d’aquest municpi. A part va participar en diferents publicacions periòdiques d’abast comarcal i català, com la revista olotina El deber.

Durant els anys de residència a Sant Joan les Fonts participà activament en la vida política, essent alcalde de la localitat a la dècada dels anys 20. En aquest període va elaborar l’escut municipal, va establir el calendari de la Festa Major i va participar amb l’ensenyament de dibuix als adolescents del poble.

JOAN GRANADOS LLIMONA (Barcelona 1931 – Sant Joan les Fonts 2005 )

Neix a Barcelona al 1931, època en la que es començaven a precebre els canvis polítics que afectarien tot el país. Al finalitzar la Guerra Civil espanyola la seva família s’exilià a França, portant el jove Joan amb ells. Amb el temps la família tornà a Catalunya, a Sant Joan les Fonts, on cursà els primers estudis normals, traslladant-se després a Barcelona.

Ben aviat s’interessà per l’art, destacant la seva gran habilitat en el dibuix. L’any 1947 realitzà estudis de dibuix amb Martí Casadevall, professor de l’Escola de Belles Arts d’Olot. La seva inquietud el portà, en els anys següents, a descobrir món fixant-se, especialment, en els paisatges i la seva gent, estudiant l’anatomia humana.

Entre el 1949 i el 1951 realitzà estudis en diversos tallers d’artistes de Barcelona i Olot, aconseguint el títol de Graduat en Arts Aplicades a la Llotja de Barcelona. A partir d’aquell moment començava, per Granados, un llarg camí marcat per la realització de múltiples exposicions i mostres col·lectives a Espanya i a l’estranger, així com també col·laboracions amb diferents entitats, com l’Escola de Belles Arts de Sant Joan les Fonts o les fires de dibuix d’Olot i Figueres, entre d’altres.

Durant la seva carrera els reconeixements i premis han estat molt abundants, destaca l’Accèssit del Premi El deporte en las Bellas Artes de Madrid, el Primer Premi de Dibuix Museu Andorrà o les dues Medalles d’Or i dues de Plata al Concurs Provincial de Girona.

RAFEL TORRAS JUVINYÀ ( Sant Joan les Fonts 1860 – Barcelona 1934)

Rafel Torras va nèixer a Sant Joan les Fonts el 1860. Va estudiar a Sant Joan i, posteriorment, als Escolapis d’Olot. Amb 19 anys es llicencià en Ciències per la Universitat de Barcelona. Poc després marxà a Andalusia amb el seu amic d’infància, Pere Caula, on vivien de la comercialització de peces de ceràmica de la Bisbal d’Empordà.

Arran de la mort del seu pare, el 1888, tornà al poble per a fer-se càrrec d’una part del negoci familiar, la fàbrica de paper Torras i, a partir d’aquell moment, començà la seva estreta vinculació amb el poble, contribuint a ampliar el capital de la fàbrica i millorant la qualitat de vida dels seus habitants.

Torras va destacar per la seva estimació cap a Sant Joan les Fonts, de manera que va dedicar gran part de la seva maduresa a finançar diferents projectes culturals i obres d’infrastructura urbana, com la restauració del monestir medieval, la creació de la Biblioteca Popular o la calefacció de l’Escola Pública.