Una setmana de recomanacions literàries virtuals

Tot i les circumstàncies que estem vivint en el context de la pandèmia, aquesta passada setmana hem pogut reprendre una de les activitats culturals del municipi, la Tertúlia entre llibres, en la seva versió virtual.
Així, al llarg d’una setmana, a través del Facebook i l’Instagram de l’ajuntament hem pogut gaudir de cinc recomanacions literàries en aquest cas de la mà del periodista santjoanenc Xavier Valeri.

Aquests són els cinc títols i les seves sinopsis:

EL BOSC DELS QUATRE SENTITS de Maria Oruña. Editorial Planeta Planeta, 2020.

Me’l va aconsellar la Cristina de la Biblioteca Francesc Caula de Sant Joan. La trama té dues línies que al final es troben. La primera és la de Jon Bécquer, un investigador madrileny especialitzat en la recuperació de peces antigues de gran valor; una espècie d’Indiana Jones actual. La història comença amb la mort d’un guia turístic vestit de monjo medieval en un antic monestir que en el temps de Jon Bécquer és parador de turisme. Bécquer relaciona la mort amb una relíquia desapareguda fa molt de temps. La segona línia és la del doctor Vallejo i la seva filla Marina que arriben al poble del costat del monestir. Hi arriben al voltant del 1835 i es troben en un poble que viu, per dir-ho clar, en ple temps de la Inquisició. La filla és molt guapa i s’enamora de qui no ha de fer i aquí entra la relíquia. És una narració molt ben ambientada al temps del final de l’Antic Règim. Intriga, investigació històrica i policial i amor romàntic en ple temps del moviment Romàntic.

 

 

EL LÁPIZ DEL CARPINTERO de Manuel Rivas. Penguin Random House Grupo Editorial, 2020

Un drama de la Guerra Civil Española, narrat des de la veu d’un guardià de la presó de Santiago de Compostela; Herbal. Al final de la seva vida, Herbal explica a una noia l’amor del doctor, Da Barca, i la filla del cacic, Marisa Mallo dins i fora del penal. La història comença quan un pintor pres al penal dibuixa el Pòrtic de la Glòria amb un llapis de fuster. La particularitat és que els rostres dels profetes i dels ancians de l’orquestra del paradís són els presos republicans condemnats a mort. Entre ells el doctor Da Barca, que serà l’únic sobrevivent per causa de la força de l’amor de Marisa Mallo. És prou apassionant i curt per ser llegit dues vegades en poc temps.

 

 

AQUITÀNIA d’Eva Garcia Sáenz de Urturi. Editorial Planeta, 2020.

És el premi Planeta. Una història antiga en l’àmbit de l’alta societat medieval del segle XII. Traïcions, setges, sang i sexe són els elements que marquen les alteracions de la història. La mateixa narradora explica que és filla d’un incest, culpable d’estimar el seu oncle i de casar-se amb el seu cosí. El pare de la narradora, Guilhem X, comte de Poiters i duc d’Aquitània, mor en un viatge de peregrinació a Santiago de Compostela. Pel verí o per una terrible tortura, el cos de Guilhem apareix de color blau fosc. La narradora es casa amb el fill del rei de França, Lluís VI el Gras. Ho fa perquè considera que el rei és l’assassí del seu pare, però el dia del casament troben cadàver de color blau fosc del rei gras.

 

 

 

EL HOMBRE DE SAN PETERSBURGO de Ken Follet. Penguin Random House Grupo Editorial, 2020.

Un anarquista, Feliks, i la noia d’un aristòcrata rus, Lydia, tenen una història d’amor i sexe a Sant Petersburg. El pare de Lydia fa desaparèixer Feliks i Lydia es casa amb un aristòcrata anglès, lord Walden. Uns anys després, lord Walden i un jove polític de nom, Winston Churchil, esperen un enviat de Rússia, el príncep  Orlov. La missió d’Orlov a Anglaterra és decidir si Rússia entrarà a la Gran Guerra Europea. A Anglaterra, hi ha, Feliks, que ara és un agent anarquista que té la missió de matar Orlov i evitar que Rússia entri a la guerra i morin milions d’obrers i camperols russos. Feliks coneix Charlotte la filla de Lydia i Charlotte s’enamora de Feliks. Una novel·la que fa pujar les palpitacions del cor.

 

 

 

LA LUZ QUE NO PUEDES VER d’Anthony Doerr. Penguin Random House Grupo Editorial, 2020.


Les vides de Marie Laure, una noia que viu amb el seu pare a París i la de Werner, un noi orfe que té una obsessió per a les ràdios s’han de trobar. Primer es troben quan, Werner, sintonitza la veu del pare de Marie Laure i després quan Werner, convertit en soldat, busca l’emissora de Marie Laure a Saint Malo, quan els aliats estan a les portes. La història està explicada amb narracions alternes que expliquen les dramàtiques vivències dels seus protagonistes, Werner a una escola de les joventuts de Hitler i Marie Laure a la fugida del París ocupat.