Una troballa documental important de Sant Joan les Fonts: Dos pergamins localitzats a Marsella

Els dos investigadors de la història, en Gaspar Guardiola Triadú i Jesús Culebras Devesa, aquest estiu han localitzat a Marsella (França) dos documents importants que fan referència a la població de Sant Joan les Fonts. Es tracta de dos pergamins. Aquests han estat transcrits per l’historiador i paleògraf  Gaspar Guardiola.

El primer document que mesura 15 cm x 60, data del 9 de juliol de 1106, l’any 48 del rei Felip de França. És la confirmació de la donació d’un alou que contenia les esglésies de Sant Joan les Fonts, Santa Maria de Castellar, Sant Pere de Lligordà, Sant Cristòfol les Fonts i Santa Eulàlia de Begudà, amb els delmes, primícies i altres drets d’església, exceptuant l’heretat de Raimon, sagristà i de Pere. Feta per Berenguer Humbert, bisbe de Girona, a favor del cardenal Ricard, abat del cenobi de Sant Víctor de Marsella i els seus successors en el càrrec; amb la condició que aquestes esglésies eclessiàsticament dependrien dels successius bisbes de Girona. El document fou signat per Berenguer Humbert que va actuar a Girona com a bisbe entre 1094 i 1111.

171014 FOTO PERGAMÍ

 

El segon document de mesura 10 x 40 cm data de 10 de les kalendes d’octubre de l’any 19 del rei Lluís de França (any 1127). És la confirmació de la donació que van fer Udalard, vescomte difunt  i la seva muller Ermessenda, de l’església de Sant Esteve o Sant Joan de les Fonts Inferiors; feta per Berenguer Dalmau, bisbe de Girona, a favor de Bernat, abat del monestir de Sant Víctor de Marsella, als monjos de dit monestir i els seus successors; amb la condició que servirien la canònica obediència i reverència a l’església de Girona. Berenguer Dalmau, bisbe de Girona, va actuar de 1113 a 1145.

pergamí

Aquests dos documents formen part del fons de l’abadia de Sant Víctor de Marsella, fundada el segle V per Jean Cassien. Edificada prop les tombes dels màrtirs de Marsella, entre els quals hi havia Sant Víctor, nom que dóna lloc a l’esmentada abadia. Durant el primer mil·lenni, aquesta abadia benedictina va gaudir del seu màxim esplendor.  La seva influència espiritual, lingüística i cultural va arribar a les contrades gironines a través dels comtes de Besalú.

L’historiador santjoanenc, en Francesc Caula, ja citava en alguns dels seus treballs aquests monjos provençals.

Ara, aquests dos investigadors han donat les fotocòpies desinteressadament a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts per tal que la gent conegui la relació històrica entre el monestir de Sant Joan les Fonts i el de Sant Víctor de Marsella.  El seu objectiu sempre ha estat el mateix, la recuperació de la petita-gran història local, a través d’articles a les revistes comarcals i llibres que fan referència a la Garrotxa i el Baix Empordà. Gaspar Guardiola, juntament amb Josep Oliveras i Manel Soler, acaba de publicar recentment  el cinquè  llibre, el qual  fa referència als masos i molins de Sant Joan les Fonts i en Jesús Culebras és a punt de publicar el tercer llibre de la col·lecció dels Quaderns de la Revista de Girona que tracta de Rupià.